HOE VINDT U ONZE WEBSITE?
 

Stg.Lobi Paramaribo is van maandag t/m zaterdag geopend voor het publiek.

De openingstijden zien er als volgt uit
ma, wo, do en vr:
07.15 – 15.00 u.
di: 07.15 – 18.30 u.
za: 08.00 - 12.00 u.
Let wel:
De aanmeldtijd voor de kliniek is wel één (1) uur voor sluiting. Dokterscontrole, borst- en prostaatonderzoek kan alleen op afspraak. Dit kan ook telefonisch.


HIV/Aids

AIDS is een ernstige ziekte. Overal ter wereld worden mannen, vrouwen en kinderen geïnfecteerd met HIV, het virus dat AIDS kan veroorzaken, ook in Suriname. AIDS is tot op heden niet te genezen, maar de overdracht van HIV kan wel voorkomen worden. Als men toch besmet is, zijn er gelukkig medicijnen die het HIV zeer krachtig kunnen onderdrukken, zodat in de meeste gevallen het leven bijna gewoon door kan gaan.

HIV is het virus dat AIDS veroorzaakt en staat voor Human Immune Deficiency Virus. Iemand die besmet is met dit virus is HIV-positief. In de dagelijkse omgang met seropositieve mensen loopt men geen enkel risico. De kans op infectie bestaat bij onveilige (seksuele)handelingen met bloed, sperma, vaginaal vocht en voorvocht. HIV is de naam van het virus dat de ziekte Aids veroorzaakt. Als je met dit virus geïnfecteerd bent, ben je HIV positief. Het virus breekt het afweersysteem van het lichaam af en kan lange tijd in het lichaam leven zonder ziek te worden. Er wordt pas van AIDS gesproken als HIV het afweersysteem zodanig heeft aangetast dat het je niet meer kan beschermen tegen ziektes. Het HIV virus zit in bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht en moedermelk. In ander lichaamsvocht kan het virus wel aanwezig zijn, maar in een veel te lage concentratie om een infectie te kunnen veroorzaken. Zo zijn speeksel, zweet, traanvocht, urine en ontlasting alleen gevaarlijk als er zichtbaar bloed in zit en als er risico is dat dit rechtstreeks het lichaam terecht kan komen.


HIV wordt overgedragen door:

 1. Onveilige seksuele handelingen
  • Vaginale(penis in vagina) of anale seks(penis in anus) zonder condoom ;
  • Orale seks, waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt;
  • Onderling gebruik van seks attributen, bv. een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.

 2. Zolang je onveilig vrijt loop je risico op een infectie met HIV of een andere SOA. . Het probleem is dat je niet kan zien als iemand HIV positief is. Dit betekent dus veilig vrijen.

 3. Inspuiten met eerder gebruikte naalden of spuiten bij drugsgebruik. alleen als iemand drugs inspuit met eerder gebruikte naalden van iemand die HIV heeft loopt hij/zij risico op een HIV infectie. Het HIV virus kan op deze manier in de bloedbaan terecht komen.

 4. Overdracht van een seropositieve moeder op het kind tijdens zwangerschap of bevalling, via de borstvoeding. Na de bevalling kan de moeder het virus ook nog overdragen via de borstvoeding. De kans op overdracht wordt verkleind als de moeder wordt behandeld met medicijnen en andere voorzorgsmaatregelen bij de bevalling.

 5. Gebruik van onveilige bloedproducten of bloedtransfusie met besmet bloed. Bloedcontact: je kan ook geïnfecteerd worden als jouw bloed in contact komt met HIV besmet bloed.


De kans dat u AIDS krijgt door een bloedtransfusie is in Suriname verkleind door donor bloed meerdere malen te testen op antistoffen tegen o.a. HIV. Besmet bloed dat deze antistoffen bevat wordt niet gebruikt.

Hoe kan men niet besmet raken:

 • Niet door huidcontact (bv. hand geven). HIV kan niet door een onbeschadigde huid binnendringen. Een pleister op een wondje biedt voldoende bescherming
 • Als men geen sex heeft
 • Als men condoom gebruikt
 • Als men knuffelt, streelt of masseert
 • Niet door (tong)zoenen. In het speeksel is veel te weinig virus aanwezig om iemand te kunnen infecteren
 • Niet door toilet en gebruiksvoorwerpen. Het virus kan in de buitenlucht niet blijven leven, dus ook niet op kopjes, bestek, beddengoed etc.
 • Niet door adem, hoesten, niezen, etc. U kunt dus gewoon op dezelfde manier met iemand met HIV of AIDS blijven omgaan. En juist voor een HIV-geïnfecteerde vriend, kennis of collega kan lichamelijk contact en steun heel erg belangrijk zijn.


Waar men ook geen HIV-infectie van krijgt :

 • Niet door eerste hulp verlening. Als men de normale hygiëne in acht neemt, dan kan er niets gebeuren
 • Niet door insecten: (bij een muskietenbeet gaat het om zo weinig bloed,dat daar nooit voldoende virus in zit om geïnfecteerd te raken )
 • Niet via etenswaren
 • Niet via zwemwater en sauna’s


Voorkomen HIV besmetting en AIDS in de seksuele relatie.

Door veilig te vrijen beschermt u zichzelf maar ook de ander.
Als u buiten uw vaste relatie seksueel contact heeft met anderen of u hebt losse contacten of verschillende relaties na elkaar is het volgende verstandig om te doen:

 • Zorg dat u condooms bij u heeft,
 • Gebruik een condoom bij vaginaal en anaal contact,
 • Als u anale gemeenschap heeft, gebruik dan een speciaal condoom met veel glijmiddel op waterbasis,
 • Laat bij orale seks geen sperma en (menstruatie)bloed in de mond komen. Gebruik een condoom of een beflapje (speciaal doekje) om dit te voorkomen,
 • Gebruik alleen uw eigen seksattributen. Als u toch wisselt, doe er dan een condoom omheen en verwissel dit condoom elke keer als het attribuut van gebruiker wisselt.
 • Gebruik dildo’s, vibrators en dergelijke niet eerst in de vagina en direct daarna in de anus of andersom. Dit kan infecties veroorzaken. De attributen na het gebruik schoonmaken met water en zeep en als dat kan ook met chloor.


U kunt zonder risico (tong)zoenen, knuffelen, strelen, masseren of masturberen.
En u kunt uiteraard ook beslissen om (nog) geen seks/geslachtsgemeenschap te hebben.

De duur van een relatie met iemand is geen maatstaf voor het vrijen met of zonder condoom!
Dat is afhankelijk van de risico’s die u en uw partner in het verleden hebben gelopen.

Wacht met seks tot je er klaar voor bent en gebruik altijd een condoom als je vindt dat je ready bent.
Vrij veilig of vrij niet want HIV discrimineert niet.

Bronnen
Hoe zit dat nou-stichting lobi maart 1988
Alles over HIV en AIDS
Meer informatie over HIV vindt u in “Tan Libi”,
de brochure over HV/Aids van Stichting Lobi!
Voorlichtingsmap mamio namen project


Hoe vrij ik veilig met een condoom?
Zie hiervoor de informatie op de website onder “Voorbehoedmiddelen”,
Mannencondooms & Vouwencondooms


TESTEN
Hoe weet men of men besmet is? Door een HIV-test te laten doen komt men te weten of men besmet is. De HIV-test toont aan of men HIV-antistoffen in het bloed hebt. Als dat zo is, is men met HIV geïnfecteerd, ofwel HIV-positief.

Wanneer testen?
Als men risico heeft gelopen, moet men drie maanden wachten voordat men zich laat testen. Dat heeft te maken met de tijd die het lichaam nodig heeft om antilichamen tegen het virus te maken.
Hoe gaat de test in zijn werk? Voordat de test wordt gedaan, vindt er een voorgesprek plaats. Daarin wordt met de cliënt besproken: de aanleiding en de voor- en nadelen van de test. Het besluit om te laten testen, blijft een persoonlijke keuze.

De test.
De test wordt uitgevoerd met behulp van de zogenoemde “rapid-test”. Al ±15-20 minuten na het uitvoeren van de test kan men de uitslag vernemen. De test gebeurt door middel van een vingerprik.
Bij elke cliënt worden twee van deze rapid testen tegelijk uitgevoerd. Als beide testen hetzelfde resultaat aangeven, dan wordt dit resultaat aan de cliënt medegedeeld. Is een(1) test positief en een(1) test negatief, dan wordt er een derde test uitgevoerd. Het resultaat van deze test is beslissend.
Er wordt op iedere testsite elke dag kwaliteitscontrole uitgevoerd

De testuitslag.
Er zijn twee testuitslagen mogelijk: “seronegatief” of “seropositief”. De uitslag “seronegatief” betekent dat er geen antilichamen in het bloed zijn gevonden en de onderzochte persoon niet besmet is met HIV, mits in de periode van drie maanden vòòr de test geen nieuw besmettingsrisico is geweest. De uitslag “seropositief” betekent dat er antilichamen zijn gevonden en dat de betreffende persoon wel besmet is met HIV. De persoon draagt dus het virus bij zich, kan het aan anderen overdragen en loopt een grote kans na verloop van tijd AIDS te krijgen.

Een HIV-infectie kan nog niet genezen worden, wel behandeld!

Meer informatie over testen vindt u in “tan libi”, de brochure over HV/Aids van Stichting Lobi !

BEHANDELING MET AIDSREMMERS

Als u besmet bent.
Tegenwoordig kan HIV behandeld worden. Er zijn medicamenten die de ontwikkeling van de HIV infectie vertragen: Aids-remmers.

Meestal passeert een infectie met HIV ongemerkt, zonder verschijnselen, sommige mensen ervaren een soort van griepgevoel of opgezette lymfeklieren. Het kan echter zijn dat men jarenlang niets merkt. Toch zijn er enkele herkenbare symptomen die men -op korte en langere termijn- kan ervaren als men HIV-positief is: blijvende moeheid, gewichtsverlies, aanhoudende koorts (hoger dan 38 °C), hevig nachtzweten, aanhoudende diarree, opgezette lymfeklieren in de hals en oksels, spierpijnen en schimmelinfecties.

Men moet er echter niet van uitgaan dat men HIV besmet is als men een van voornoemde symptomen heeft. Elk van deze symptomen kan te maken hebben met andere ziekten. De enige manier om te bepalen of men besmet is, is testen op HIV.

HIV-positief zijn, wil nog niet zeggen AIDS.
Zonder behandeling zal HIV het afweersysteem zodanig aantasten, dat het lichaam niet langer kan beschermen tegen bepaalde ernstige infecties of tumoren. Deze infecties worden opportunistische infecties (gelegenheidsinfecties) genoemd, en treden alleen op als de weerstand van het individu verlaagd is. Wie een of meerdere van deze aandoeningen heeft gehad krijgt de diagnose AIDS. AIDS is het eindstadium van een HIV-infectie.

AIDS staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome (verworven immunodeficientie syndroom).

Zonder gebruik van HIV-remmers duurt het gemiddeld een jaar of 10 voor men symptomen van AIDS krijgt. Bij sommige personen duurt het veel langer, bij een zeer kleine minderheid duurt het zelfs meer dan 20 jaar en misschien wordt wel nooit de diagnose AIDS gesteld. Maar bij sommigen ontwikkelt AIDS zich veel sneller, soms wel binnen een jaar en wel eens binnen een paar maanden.

Aids-remmers worden op recept van de behandelend arts bij de apotheken, na betaling van administratie kosten, gratis verstrekt.Sinds februari 2005 worden aids-remmers door het Ministerie van Volksgezondheid (VGZ), met fondsen van het Global Fund gekocht.

In Suriname worden aids-remmers gratis verstrekt

Anti retrovirale therapie beschermt niet tegen herbesmettting :
Veilig omgaan met bloed en andere lichaamsvloeistoffen, alsmede veilig seksueel gedrag blijven belangrijke maatregelen ter voorkoming van (her)besmetting. Verder leidt veilig vrijen ook tot bescherming van je seksuele partner tegen besmetting met HIV.

Meer informatie over behandeling met aids-remmers vindt u in “tan libi”, de brochure over HV/Aids van Stichting Lobi !

In “tan libi “ vind u ook de adressen van hulpverlenende instanties en organisaties waar men informatie, condooms en dergelijke kan krijgen of kopen.

Sinds oktober 2006 kan er bij Stichting Lobi worden getest op HIV!
Let Wel!!!
Alleen bij Stg. Lobi Paramaribo worden de testen gedaan op HIV.


Zie voor de tijden informatie in “Openingstijden” op deze website.

Tan Libi
Tan Libi Wan Verantwortu Lobi Libi