HOE VINDT U ONZE WEBSITE?
 

Stg.Lobi Paramaribo is van maandag t/m zaterdag geopend voor het publiek.

De openingstijden zien er als volgt uit
ma, wo, do en vr:
07.15 – 15.00 u.
di: 07.15 – 18.30 u.
za: 08.00 - 12.00 u.
Let wel:
De aanmeldtijd voor de kliniek is wel één (1) uur voor sluiting. Dokterscontrole, borst- en prostaatonderzoek kan alleen op afspraak. Dit kan ook telefonisch.


Emergency Contraceptives

De emergency methoden -ook genoemd Morning After methoden- vallen niet onder de voorbehoedmiddelen. Voorbehoedmiddelen, ook wel anticonceptie genoemd, zijn namelijk manieren om een zwangerschap te voorkomen. Een emergency-methode is een manier voor de vrouw, om na een onbeschermde omgang, alsnog een zwangerschap te voorkomen.

Emergency- of Morning After methode.

Emergency- of Morning After methoden zijn er in de vorm van hormonale tabletten of het spiraal. Het kan als een hulpmiddel worden gebruikt om een zwangerschap te voorkomen, maar is geen voorbehoedmiddel. Bij de tabletvorm, meestal de Mmorning After pil genoemd, moet een vrouw binnen uiterlijk 72 uur na een onbeschermde omgang starten met een serie van 2 keer 2 pillen. Hiervoor kan men naar de huisdokter of de kliniek van Stichting Lobi gaan. Deze zal dan advies geven en zonodig de juiste dosering en instructies geven. Men moet er namelijk rekening mee houden dat niet elke samenstelling van een anti-conceptiepil hiervoor geschikt is. Het plaatsen van een spiraal is een andere manier om alsnog een zwangerschap te voorkomen. Men kan het spiraal tot 5 dagen na een onbeschermde omgang als emergency methode toepassen.

Nadelen.

  • Men is hierbij erg aan tijd gebonden is en er bestaat een kans van 1 op 4 dat de vrouw toch zwanger wordt.
  • Verder kan men -als men de morning-afterpil gebruikt- bij misselijkheid braken, waardoor het niet meer betrouwbaar is.
  • Bij het spiraaltje als emergency-methode kunnen er dezelfde voor- en nadelen zijn, als bij het spiraal als voorbehoedmiddel.


Voordelen.

Het voordeel van de emergency- of morning-after methoden is, dat men -als het met een voorbehoedmiddel is misgelopen- toch nog een middel heeft om een ongeplande zwangerschap te voorkomen.

Mogelijke bijverschijnselen en klachten.
De morning-afterpil kan weleens misselijkheid veroorzaken en braken tot gevolg hebben. Verder geeft het een tijdelijke ontregeling van de menstruatie, maar dit herstelt zich spontaan. De spiraal als emergency methode geeft dezelfde klachten en bijverschijnselen als bij het gebruik als voorbehoedmiddel.

Wie kan de emergency of morning-after methoden gebruiken.
De emergency- of morning after methoden kunnen door een vrouw worden gebruikt als men onbeschermde omgang heeft gehad. Bijvoorbeeld, als men geen voorbehoedmiddel heeft gebruikt, een voorbehoedmiddel niet goed heeft gebruikt, of als bijvoorbeeld een condoom is gescheurd. Een emergency- of morning-after methode is trouwens alleen te gebruiken ter voorkoming van een zwangerschap en niet voor het voorkomen van een seksueel overdraagbare infectie.

Algemene informatie:
1 op de 4 vrouwen wordt ondanks het middel toch zwanger.
Desondanks is het aan te bevelen dat het middel binnen de aangegeven tijdsduur wordt ingenomen en volgens de instructies.
Indien de pillen binnen 1 uur na het innemen worden overgegeven, moet er weer ingenomen worden met een antibraak-middel. 12 uren hierna herhalen, eventueel ook met een antibraak-middel. Bij mislukken kan een m.a.-spiraal worden overwogen.
Het is niet te voorstellen wanneer de menstruatie zal optreden.
In principe elke vrouw die zegt onbeschermde omgang te hebben gehad. Hetwel of niet toedienen aan jonge meisjes, heeft evenals de pil te maken met biologische en medische factoren. Ook de man kan voor zijn partner het middel kopen, aangezien hij ook verantwoordelijk is voor het niet zwanger maken.