HOE VINDT U ONZE WEBSITE?
 

Stg.Lobi Paramaribo is van maandag t/m zaterdag geopend voor het publiek.

De openingstijden zien er als volgt uit
ma, wo, do en vr:
07.15 – 15.00 u.
di: 07.15 – 18.30 u.
za: 08.00 - 12.00 u.
Let wel:
De aanmeldtijd voor de kliniek is wel één (1) uur voor sluiting. Dokterscontrole, borst- en prostaatonderzoek kan alleen op afspraak. Dit kan ook telefonisch.


Spiraal

Voorbehoedsmiddelen en methoden, ook anticonceptie genoemd, zijn manieren om een zwangerschap te voorkomen en zijn er voor zowel de man als de vrouw.


Het spiraal wordt ook wel IUD genoemd. Een spiraal is een voorwerp van plastic, al dan niet met koper omwonden, - dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Omdat het zo klein is, kan het via de vagina in de -vuistgrote- baarmoeder worden gebracht. Het spiraaltje heeft invloed op het slijmvlies waardoor een eventueel bevruchte eicel zich daar niet kan innestelen. Het spiraal zorgt er ook voor dat zaadcellen hun beweeglijkheid verliezen. Een spiraal wordt door een daartoe opgeleide gezondheidswerker ingebracht. Het inbrengen kan een onaangenaam gevoel geven en ook wel pijnlijk zijn als men erg gespannen is. Regelmatige controle is hierbij belangrijk.

Nadelen:

  • De zekerheid van dit middel is minder in vergelijking met bv. de pil.
  • De kans bestaat dat het spiraal wordt uitgestoten, met name tijdens de 1e maand of in de eerste 6 weken na een bevalling of miskraam. Regelmatige controle is hierbij belangrijk.
  • Verder biedt het spiraal geen bescherming tegen sexueel overdraagbare infecties en dus ook niet tegen aids.

 

Voordelen:
Er hoeft niet bij elke omgang aan een voorbehoedmiddel gedacht te worden. Als het eenmaal is geplaats, is er voor een vrouw zelf niet veel te doen. Het spiraal heeft een lange werkingsduur, afhankelijk van het spiraal. Mogelijke bijverschijnselen of klachten.

Klachten of bijverschijnselen bij het spiraal kunnen ondermeer zijn, dat een vrouw tijdens de eisprong een beetje vaginaal bloedverlies opmerkt. Ook bestaat de mogelijkheid dat ze iets meer vaginale afscheiding krijgt, de zogenoemde witte vloed. De eerste 2 tot 3 maanden na het plaatsen van het spiraal kan de menstruatie pijnlijk en hevig zijn en langer duren dan voorheen. Sommige vrouwen kunnen last hebben van buikkrampen, rugpijn of tussentijdse bloedingen. Er is ook meer kans op problemen in het geval er infecties optreden.

Wie kan een spiraal gebruiken.
In principe kan elke gezonde vrouw een spiraal laten plaatsen. Maar evenals bij de prikpil wordt het spiraal vaker geplaatst bij vrouwen die al kinderen hebben. Verder wordt vóór het plaatsen een zogenoemd G.O. onderzoek gedaan - (waarbij gelet wordt op infecties of bepaalde seksueel overdraagbare infecties)- en onderzoek naar mogelijke afwijkingen aan de baarmoeder. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek worden of een spiraal wel of niet is geschikt als voorbehoedmiddel.