HOE VINDT U ONZE WEBSITE?
 

Stg.Lobi Paramaribo is van maandag t/m zaterdag geopend voor het publiek.

De openingstijden zien er als volgt uit
ma, wo, do en vr:
07.15 – 15.00 u.
di: 07.15 – 18.30 u.
za: 08.00 - 12.00 u.
Let wel:
De aanmeldtijd voor de kliniek is wel één (1) uur voor sluiting. Dokterscontrole, borst- en prostaatonderzoek kan alleen op afspraak. Dit kan ook telefonisch.


Baarmoederhalskanker

Kanker of carcinoom is de verzamelnaam voor kwaadaardige gezwellen die zich in het lichaam kunnen ontwikkelen als de groei van lichaamscellen niet meer normaal verloopt. In principe kunnen kankercellen dus op elke plek in het gehele lichaam voorkomen en zich steeds verder uitbreiden. Het is gelukkig mogelijk om bepaalde vormen van kanker in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandeling kan plaatsvinden. Dat is met name zo voor baarmoederhals- en borstkanker bij de vrouw en prostaatkanker bij de man.

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die langzaam groeit. De kankercellen ontwikkelen en verspreiden zich heel langzaam vanuit de baarmoedermond en - hals. Daarom zijn de eventuele klachten en verschijnselen meestal pas te merken als de kanker zich al een poosje aan het ontwikkelen is. Deze kanker kan al in een heel vroeg stadium ontdekt en behandeld worden zodat er 100% genezing mogelijk is. Vanaf het 20e jaar een uitstrijkje laten maken is daarom van belang, ook als er geen klachten zijn.

Klachten en verschijnselen.
Er zijn een aantal klachten en verschijnselen die mogelijk kunnen wijzen op het ontwikkelen van baarmoederhakskanker. Maar voor de duidelijkheid: niet elke klacht betekent dat er kanker is.

Bij de volgende verschijnselen is het goed om advies te vragen:

 • bij tussentijdse bloedingen, dat wil zeggen, bloedverlies tussen de menstruaties in;
 • als men bloedingen krijgt na de seksuele omgang;
 • bij bloederige afscheiding uit de vagina die geen menstruatie is;
 • bij pijnen in de onderbuik als er bloedverlies is na de menopauze, met andere woorden: toch bloedverlies als de menstruaties al definitief zijn gestopt.

Risicofactoren.
In principe kan elke vrouw baarmoederhalskanker krijgen, maar het onstaat voornamelijk in de jaren dat een vrouw kinderen kan krijgen. Er zijn aanwijzingen dat het onstaan te maken heeft met seksueel gedrag.

Het navolgende maakt de kans op het ontstaan van baarmoederhalskanker groter:

 • Sex vanaf jeugdige leeftijd en het veelvuldig wisselen van partner,
 • veelvuldig wisselen van partner door de man, met als gevolg een grotere kans op infecties, onstekingen en het HPV virus;
 • Onbehandelde ontstekingen van de baarmoederhals.


Baarmoederhalskanker Onderzoek

Onderzoek naar baarmoederhalskanker wordt ook wel Cervix Screening genoemd.
Er zijn nu twee screenings-methoden voor baarmoederhalskanker onderzoek bij Lobi mogelijk:

 • Uitstrijkje ofwel de Papsmear
 • VIA (Visual Inspection with Acetic Acid)


Het uitstrijkje ofwel de Papsmear:


Bij het uitstrijkje neemt een getrainde verpleegkundige of dokter met een houten spatel of met een plastic borsteltje wat slijmvlies van de baarmoederhals. Dit materiaal wordt op een glaasje uitgestreken en voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Bij een uitstrijkje wordt dus bij de vrouw wat slijmvlies van de baarmoedermond afgenomen en op een glaasje uitgestreken. Dit gaat naar het laboratorium en wordt onder een microscoop onderzocht. Men kan dan zien als er een afwijkende celgroei is.
Bij het uitstrijkje is er een periode van 4 tot 6 weken tussen het onderzoek en de uitslag. Als de uitslag eenmaal binnen is, kan besproken worden of en welke behandeling nodig is.Voor behandeling moet de vrouw dan terug. Bij regelmatige herhalingsonderzoek is er voldoende garantie, dat eventuele afwijkingen tijdig worden opgespoord. Stichting Lobi adviseert om herhalings-(onderzoek) van het uitstrijkje na 6, 12 of 24 maanden te laten doen, afhankelijk van de uitslagVoor het maken van een uitstrijkje moet op het volgende worden gelet:

 • de vagina niet van binnen wassen;
 • liever geen omgang hebben de dag voor het onderzoek;
 • geen onderzoek doen tijdens het gebruik van anti-biotica;
 • geen uitstrijkje maken tijdens een menstruatie of een zwangerschap;
 • na een bevalling of miskraam kan onderzoek op z'n vroegst na 6 weken.


VIA (Visual Inspection with Acetic Acid) methode (NIEUW):
Bij VIA wordt door een getrainde verpleegkundige of dokter, de baarmoedermond nat gemaakt met behulp van een watje met een verdunde azijnzuuroplossing en na 1 minuut met het blote oog bekeken. De methode is gebaseerd op de eigenschap dat abnormaal weefsel van kleur verandert als het in contact wordt gebracht met azijnzuur. Bij de VIA methode kan er meteen gezien worden of er een afwijking is en kan de uitslag aan de vrouw worden doorgegeven. Men kan ook meteen behandelen en hoeft de vrouw voor de behandeling niet terug te komen. De beste tijd om VIA-onderzoek te doen is wanneer de vrouw niet menstrueert. Twee weken nadat de menstruatie is gestopt, is de beste tijd om het onderzoek te doen. Verder moet de vrouw geen vaginale medicatie gebruiken in de periode van het onderzoek.

De betrouwbaarheid van de VIA is hoog; 70-80 % van de afwijkingen worden bij het eerste onderzoek ontdekt. Stichting Lobi adviseert om het onderzoek door middel van VIA eenmaal per jaar te doen.Bij regelmatige (jaarlijkse) controle is er voldoende garantie dat eventuele afwijkingen tijdig worden opgespoord.

Het onderzoek behoort geen pijn te doen. Het inbrengen van een speculum is echter een beetje wennen en als de vrouw gespannen is, verloopt het inbrengen natuurlijk minder soepel, dat kan wat pijnlijk zijn. Als met de spatel wat slijmvlies wordt afgenomen, geeft dat een kriebelig gevoel. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 3 minuten.
Onderzoek naar baarmoederhalskanker kan worden gedaan door het maken van een uitstrijkje. Er wordt dan wat slijmvlies van de baarmoedermond en - hals afgenomen. De vrouw ligt daartoe met de benen gespreid op een onderzoektafel. Het afgenomen slijm komt op een glazen plaatje, dat dan naar het laboratorium gaat waar de uitslag wordt vastgesteld.


Wat moet U weten.
In het kader van de preventie van baarmoederhalskanker is het volgende belangrijk te weten:

Baarmoederhalskanker wordt meestal gevonden bij vrouwen tussen 20 en 60 jaar, waarbij de groep boven 35 jr.het grootst is;
de kans om een afwijking in het uitstrijkje te vinden is het grootst tussen het 30 ste en 40 ste jaar.
Voor vrouwen die seksuele omgang hebben is het raadzaam om vanaf hun 20e jaar te beginnen met jaarlijks onderzoek;
na 3 maal een niet afwijkende uitslag kan het uitstrijkje om de 2 jaren; en neem ook je moeder, zuster of vriendin mee…..