Family planning voor hiv positieven,

Achtergrond
Als men in het begin van de HIV epidemie positief werd getest, betekende het dat men een heleboel dromen en plannen, niet zou kunnen waar maken. Dit was het geval omdat indien geïnfecteerd met HIV, men niet verwachtte lang te zullen leven, en ook omdat men voorzichtig moest zijn dat men het virus niet doorgaf aan anderen.

Voor mensen die graag (nog) kinderen wilden krijgen betekende dit het einde van een droom. HIV word namelijk overgebracht op dezelfde manier waarop een zwangerschap tot stand komt, nl door seksuele omgang.

De laatste jaren zijn er belangrijke vorderingen gemaakt in de behandeling van HIV waardoor de perceptie en de toekomst perspectieven zijn veranderd.

Onder bepaalde omstandigheden kan aan de kinderwens van HIV positieve mannen en vrouwen inhoud worden gegeven. Deze zijn:

  • Consistent gebruik van medicatie (therapie trouw)
  • On-detecteerbare load (virale lading)
  • Geen andere SOA's

Onderzoek heeft aangetoond dat het virus zich bevind in de lichaamsvochten van een geïnfecteerde, zoals, bloed, vaginale afscheiding en sperma. Het zit echter niet in de eicellen(bij de vrouw) of de zaadcellen(bij de man). Bij goed ingestelde therapie zal de virale lading ook in deze vochten ondetecteerbaar worden.

De overdracht van HIV tijdens de coitus(seksuele omgang) gescheid doordat de bekleding van de penis en de vagina kleine onzichtbare beschadigingen krijgen waardoor het virus het lichaam binnen kan komen. Vrouw lopen daardoor extra risico omdat het sperma na de zaadlozing door de bouw van de vagina nog enige tijd in de vagina gevangen blijft.

Stichting Lobi wil deze groep mensen de helpende hand reiken door hen te begeleiden bij het vervullen van hun kinderwens. De techniek die zal worden toegepast is die waarbij bewerkt sperma zal worden ingebracht in de baarmoeder (kunstmatige inseminatie). Voor het inzetten van deze behandeling zal een traject worden afgelegd.

Het consult
Bij het consult moeten beide partners aanwezig zijn. Tijdens dit consult worden de voor en tegens dit traject besproken. Aan het koppel zal dan gevraagd worden om een formulier te tekenen waarin verklaard wordt dat men op is eventuele risico’s en dat men akkoord gaat met de behandeling. Het koppel zal verder moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De HIV-positieve partner is therapie trouw(staat onder regelmatige controle bij een arts).
  • Viral load minstens zes maanden ondetecteerbaar.
  • Geen andere SOA's.

Indien voldaan is aan deze voorwaarden wordt een traject ingezet warbij de menstruatie cyclus in kaart zal worden gebracht om het optimale moment te bepalen. Indien nodig kan de eisprong worden getimed dmv medicatie. Als er bewijzen zijn voor een eisprong wordt het bewerkt sperma bij de vrouw ingebracht. Daarvoor is er eerst een HIV test gedaan op het sperma. Deze dient negatief te zijn. Er kunnen in het traject een of meerdere echografische onderzoekingen worden gedaan. Dit traject kan worden herhaald indien niet direct succes wordt behaald.

Zwanger?
Indien de behandeling succes heeft wordt u verwezen naar de gynaecoloog van uw keuze, die dan de zwangerschap verder zal begeleiden. Als de vrouw de seropositieve partner is, zal zij ook tijdens haar zwangerschap HIV-remmers moeten gebruiken om de overdracht op haar kind te voorkomen.

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery