Kanker of carcinoom is de verzamelnaam voor kwaadaardige gezwellen die zich in het lichaam kunnen ontwikkelen als de groei van lichaamscellen niet meer normaal verloopt. In principe kunnen kankercellen dus op elke plek in het gehele lichaam voorkomen en zich steeds verder uitbreiden. Het is gelukkig mogelijk om bepaalde vormen van kanker in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandeling kan plaatsvinden. Dat is met name zo voor baarmoederhals- en borstkanker bij de vrouw en prostaatkanker bij de man. 

Borstkanker ontstaat, wanneer normale cellen zich tot kwaadaardige gezwellen ontwikkelen in een of beide borsten. Bij borstonderzoek voelt men dan pijnloze knobbels of verhardingen. Er kunnen ook goedaardige knobbels en gezwellen worden gevonden. Deze vrouwen hebben wel een groot risico, maar dat is niet omdat goedaardige gezwellen ontaarden.

Mogelijke klachten / verschijnselen.
Er zijn een aantal klachten of verschijnselen die kunnen wijzen op het ontwikkelen van borstkanker. Het is wel belangrijk om hier te vermelden dat elk van deze verschijnselen ook een andere oorzaak kan hebben.

Maar aan te raden is om de volgende klachten te laten controleren:

  • knobbeltjes, bobbeltjes of verhardingen in de borsten;
  • knobbeltjes in de oksels;
  • deukjes in of wel een ingetrokken huid van de borsten;
  • elke verandering in de omvang van de borsten;
  • een pijnlijk gevoel in de borsten;
  • bloederig vocht uit de tepels.

 

Risicofactoren
Ook voor borstkanker geldt dat - in principe - alle vrouwen borstkanker kunnen krijgen. Maar er zijn een aantal factoren die de kans hierop vergroten.
De vrouwen die meer risico lopen zijn:

  • Vrouwen van wie de moeder of een zus borstkanker heeft;
  • Vrouwen die eerder behandeld zijn voor borstkanker;
  • Vrouwen die nooit zwanger zijn geweest;
  • Bepaalde typen goedaardige tumoren gaan samen met een grotere kans op het ontstaan van kwaadaardige cellen.

Het onderzoek
Als een vrouw de borsten regelmatig onderzoekt kan elke verandering worden opgemerkt. Een vrouw kan leren zelf maandelijks borstonderzoek te doen, waardoor zij een eventuele knobbel, bobbel, kortom elke verandering, in een vroeg stadium ontdekt. Daarnaast kan een borstonderzoek ook worden gedaan door een arts of verpleegkundige. De beste tijd om de borsten te onderzoeken is in de week na elke menstruatie. Als de vrouw niet meer menstrueert vanwege haar leeftijd of na een baarmoederoperatie, dan kan dit elke maand op een vaste dag.

Zelf-Borstonderzoek
Deze eenvoudige methode kan een leven redden, omdat hiermede in een vroeg stadium borstkanker kan worden ontdekt, waardoor de kans op genezing groter is.

Belangrijk om te onthouden
Voor de preventie van borstkanker is het navolgende belangrijk om te onthouden:

In principe kan iedere vrouw kanker krijgen; Na het 30ste jaar neemt de kans op borstkanker toe, vooral tussen 45 en 55 jaar. Maak er een gewoonte van om vanaf het 18e jaar 1x per maand zelf borstonderzoek te doen, zeker als er in de familie borstkanker voorkomt, of als er risicofactoren aanwezig zijn. Als de vrouw boven de 50 jaar is, is dan bij Stichting Lobi een jaarlijkse borstcontrole aan te raden.

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery