Een zwangerschapstest is een test om vast te stellen als een vrouw wel of niet zwanger is. Deze test kan worden uitgevoerd via bloed (serum) of urine. Het bloed of de urine wordt getest op de aanwezigheid van het hormoon, humaan choriongonadotropine (beta-HCG). Een bloedtest om zwangerschap vast te stellen, wordt gedaan door middel van venapunctie, tijdens deze procedure wordt een bloedmonster genomen.

Voordelen van een bloedtest:

  • Accurater dan een urine test en
  • De mogelijkheid om te bepalen hoeveel HCG in het bloed aanwezig is

Nadelen van een bloed test:

  • Duurder dan een urine test.
  • Het resultaat krijgen duurt langer.

De urinetest wordt uitgevoerd door de eerste (ochtend) urine in een pot te verzamelen, waarna een paar druppels urine in de testcassette worden gedruppeld. Na een paar minuten kan het resultaat worden afgelezen. Als de test positief is, verschijnen er twee rode lijnen, wat wijst op een mogelijke zwangerschap.
In het geval van een zwangerschap zal de test gewoonlijk positief zijn, te rekenen vanaf de dag van de verwachte menstruatie (na bevruchting) of 1 tot 2 dagen later.
Als er geen HCG (zwangerschapshormoon) aanwezig is in de urine of te laag is voor detectie, kan de test negatief zijn. De test kan na een paar dagen worden herhaald, als de vrouw zwanger is, zal de test een positief resultaat laten zien.

Voordelen van een urinetest:

  • Eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken.
  • Vereist slechts een paar minuten tijd om resultaten te verkrijgen.

Nadelen van het hebben van een urine zwangerschapstest gedaan:

  • Vals negatieve resultaten, als de test vroeg in de zwangerschap is gedaan.

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery