Kanker of carcinoom is de verzamelnaam voor kwaadaardige gezwellen die zich in het lichaam kunnen ontwikkelen als de groei van lichaamscellen niet meer normaal verloopt. In principe kunnen kankercellen dus op elke plek in het gehele lichaam voorkomen en zich steeds verder uitbreiden. Het is gelukkig mogelijk om bepaalde vormen van kanker in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandeling kan plaatsvinden. Dat is met name zo voor baarmoederhals- en borstkanker bij de vrouw en prostaatkanker bij de man.

Bij een prostaatkanker ontwikkelen de kankercellen zich in de prostaat. Deze bevindt zich vlak onder de blaas, rondom de plasbuis. Over het algemeen ontwikkelt prostaatkanker zich langzaam en kan het verloop ervan lange tijd nemen. De kanker kan alleen in de prostaat zijn en dat geeft dan weinig of geen klachten. De kans op genezing na behandeling is groot. Als echter een kwaadaardige gezwel onbehandeld blijft breidt deze zich uit en dan kunnen er klachten ontstaan.

 

Klachten / Verschijnselen
Het kan voorkomen dat er helemaal niets te merken is, maar het is goed om vanaf het 50e jaar op de volgende verschijnselen te letten:

  • het plassen gaat moeilijker
  • een slappe straal bij het plassen
  • na druppele

Het is belangrijk om je te realiseren dat klachten verschillende oorzaken kunnen hebben en niet speciaal op prostaatkanker hoeven te wijzen. Er zijn namelijk ook goedaardige prostaatziekten.

Risicofactoren 
Er zijn een aantal zaken die een rol kunnen spelen bij prostaat kanker:

  • de leeftijd is een factor, na het 50e jaar wordt de kans groter;
  • als er kanker in de familie voorkomt is het risico groter;
  • etniciteit speelt een rol nl. Negroïde bevolkingsgroepen blijken vaker prostaatkanker te krijgen.

 

Hoe wordt onderzoek verricht.
Een arts kan de prostaat onderzoeken door een rectaal toucher. Daarbij wordt met een gehandschoende vinger via de anus de prostaat op onregelmatigheden gecontroleerd. Het onderzoek is op zich niet pijnlijk, maar veel mannen vinden het onprettig. Er kan ook via een laboratoriumtest onderzoek worden gedaan. Maar het ene onderzoek kan niet zonder het ander gebeuren om met zekerheid een diagnose te stellen. Een huisarts zal bij afwijkingen altijd doorverwijzen naar een specialist.

Belangrijk om te onthouden
Iedere man kan kanker krijgen; Iedere man moet zich daarom vanaf het 50e jaar, ieder jaar laten onderzoeken. Het vroegtijdig ontdekken en behandelen van kanker geeft meer kans op genezing en dus overleving.

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery