Algemene informatie over SOA en HIV
Seksuele Overdraagbare Aandoeningen (SOA) bestaan al heel lang en zijn in de loop der tijden door steeds snellere transportmogelijkheden naar alle delen van de wereld overgebracht. De verspreiding ervan ging ook sneller toen de seksuele normen en waarden veranderden en meer vrijheid op dit gebied werd geaccepteerd. Iedereen die seksueel actief is en zonder condoom seks heeft (gehad) loopt risico’s om een SOA te krijgen.

Een SOI (Seksueel Overdraagbare Infectie) is een conditie die veroorzaakt wordt door een ziekteverwekker die een infectie veroorzaakt( bv. virus, bacterie, schimmel, andere parasiet), waarvan de oorzaak meestal kan worden vastgesteld middels onderzoek. De ziekte kan worden overgebracht via de penis en de vagina, maar ook via de mond en anus, afhankelijk van de manier waarop men seks heeft.

Er zijn drie groepen SOA:

1. SOA’s met afscheiding (ook wel witte vloed genoemd) en een branderige gevoel bij het plassen (niet altijd bij de vrouw) b.v. gonorroe, CHLAMYDIA.

2. SOA’s met wondjes, wratten of blaren b.v. syphilis (sjanker).

3. SOA’s waarbij het bloed is geïnfecteerd met het virus b.v. HIV (Human Immune Deficiency Virus).

 De 15 meest voorkomende SOA’s zijn:

1.Gonorroe (druiper):
Deze SOA is zeer besmettelijk en kan gevaarlijk zijn, ook al is de pijn niet zo erg en de afscheiding niet zoveel. Vrouwen hebben wel weinig klachten. De man heeft ongeveer 3 dagen na de besmetting meestal een dikke pus uit de plasbuis en een erg branderig gevoel bij het plassen. Als het niet tijdig behandeld wordt kunnen mannen een ontsteking van de bijbal krijgen en bij vrouwen een ernstige ontsteking van de eierstokken.

2.Chlamydia:
Deze SOA geeft ook afscheiding, maar niet zoveel als bij de druiper. Veel mensen die deze ziekte hebben, merken geen afscheiding op waardoor de ziekte vaak niet behandeld wordt. Het gevolg hiervan is dat er ernstige inwendige ontstekingen ontstaan die onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

3.Trichomonas Vaginalis:
Deze SOA geeft veel jeuk aan de vulva (dat is de ingang van de vagina) en een gelige schuimende afscheiding, vooral bij vrouwen. Mannen hebben vaak minder last van afscheiding, alleen van een branderig gevoel bij het plassen.

4.Bacteriële Vaginose:
Is een verstoring van het evenwicht in de vagina. Er komen daardoor in overmaat bacteriën in de vagina voor die anders alleen in kleinere aantallen voorkomen. De melkzuurbacteriën zijn verdrongen, waardoor de zuurgraad in de vagina wordt verstoord. De belangrijkste klacht is de onaangename geur van de afscheiding.

5.Genitale Wratten:
Genitale wratten worden veroorzaakt door het Human Papiloma Virus (HPV). Bij besmetting met HPV ziet men niet altijd wratten. Vooral bij vrouwen kunnen de wratten soms inwendig zitten zodat ze niet worden opgemerkt. In de meeste gevallen bij baarmoederhalskanker wordt het HPV gevonden. Dit betekent dat een groot deel van de gevallen van baarmoederhalskanker kan worden voorkomen door besmetting met deze SOA te voorkomen.

6.Herpes Genitalis:
Kenmerkend van deze SOA zijn de blaasjes of pijnlijke rode plekjes rond de geslachtdelen. Deze SOA wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus, type 2.

Herpes patiënten hebben gemiddeld 4 a 5 aanvallen per jaar. De klachten kunnen wel worden behandeld, maar de geïnfecteerde raakt het virus nooit meer kwijt; het komt vaak weer terug.

7.Schaamluis:
Deze aandoening wordt veroorzaakt door kleine luisjes die leven op behaarde delen van het menselijk lichaam. De luisjes manifesteren zich binnen twee weken nadat ze zijn overgedragen en veroorzaken jeuk.
Schaamluis wordt overgedragen via seksueel contact, maar soms ook via andere vormen van intiem contact of via beddengoed, kleding en baddoeken

8.Hepatitis B:
Hepatitis B wordt overgebracht door een virus, die een ontsteking van de lever veroorzaakt, waardoor die ernstig beschadigd kan worden. Het virus wordt onder meer overgedragen via bloed, sperma en vaginaal vocht maar er zijn ook gevallen bekend van besmetting via niet-steriele injectienaalden (bij druggebruik).

9.Syfilis of Harde Sjanker:
Deze SOA wordt veroorzaakt door een bacterie en is te merken aan een niet (erg) pijnlijk wondje op de penis of de vulva. Na een paar dagen tot weken verdwijnt het wondje vanzelf, of na behandeling. Enkele maanden daarna verschijnen puistjes of vlekken op het lichaam. De besmette persoon is zeer besmettelijk, ook bij niet seksueel intensief contact, zoals zoenen. De vlekken gaan weer vanzelf weg ook al worden ze niet behandeld. De ziekte is dan niet weg, maar blijft in het bloed en kan vele jaren in het lichaam blijven zonder dat men het merkt. Indien het niet wordt ontdekt en behandeld kan het ernstige afwijkingen veroorzaken.

10.Candida Albicans:
Dit is een infectie door gisten w.o. Candida. Gewoonlijk heeft de man geen klachten soms alleen roodheid van de peniskop. Bij de vrouw vindt er een ontsteking van de vagina en vulva plaats. Roodheid, pijnlijke slijmvliezen en witte korrelige kaasachtige afscheiding.

11.Scabies:
Schurft, veroorzaakt door een mijt die gangetjes in de huid maakt en veroorzaakt ondraaglijke, vooral nachtelijke jeuk. Er is sprake van directe infectie.

12.Zachte Sjanker:
Zacht aanvoelende rode, erg pijnlijke wonden aan het geslachtsorgaan en pijnlijk gezwollen lies klier.

13.Granuloma Inguinale:
Rauwe, gemakkelijk bloedende wonden aan het geslachtsorgaan.

14.Lymphogranuloma (Krab Olo):
Flinke liesklierzwelling; meestal zonder een wond op het geslachtsorgaan.

15.HIV (Human Immune Deficiency Virus):
HIV is de naam van het virus dat de ziekte Aids veroorzaakt. Als je met dit virus geïnfecteerd bent, ben je HIV positief. Het virus breekt het afweersysteem van het lichaam af en kan lange tijd in het lichaam leven zonder ziek te worden. Er wordt pas van AIDS gesproken als HIV het afweersysteem zodanig heeft aangetast dat het je niet meer kan beschermen tegen ziektes. Het HIV virus zit in bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht en moedermelk. In ander lichaamsvocht kan het virus wel aanwezig zijn, maar in een veel te lage concentratie om een infectie te kunnen veroorzaken. Zo zijn speeksel, zweet, traanvocht, urine en ontlasting alleen gevaarlijk als er zichtbaar bloed in zit en als er risico is dat dit rechtstreeks het lichaam terecht kan komen.

HIV kan worden overgedragen door:

  • Onveilig vrijen:
    Zolang je onveilig vrijt loop je risico op een infectie met HIV of een andere SOA. Het probleem is dat je niet kan zien als iemand HIV positief is. Dit betekent dus veilig vrijen.

  • Druggebruik:
    Alleen als iemand drugs inspuit met eerder gebruikte naalden van iemand die HIV heeft loopt hij/zij risico op een HIV infectie. Het HIV virus kan op deze manier in de bloedbaan terecht komen.

  • Moeder-kind overdracht:
    HIV kan worden overgedragen van een HIV positieve moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Na de bevalling kan de moeder het virus ook nog overdragen via de borstvoeding. De kans op overdracht wordt verkleind als de moeder wordt behandeld met medicijnen en andere voorzorgsmaatregelen bij de bevalling.

  • Bloedcontact:
    Je kan ook geïnfecteerd worden als jouw bloed in contact komt met HIV besmet bloed.

 

SOA en HIV kan je niet krijgen als je:

  • Geen seks hebt
  • Condoom gebruikt
  • Knuffelt, zoent, streelt of masseert
  • Gebruik maakt van hetzelfde toilet en gebruiksvoorwerpen (het virus kan in het buitenlucht niet leven)
  • Adem, hoesten, niezen
  • Insecten (bij een muskietenbeet gaat het om zo weinig bloed, dat daar nooit voldoende virus in zit om geïnfecteerd te raken)

De ABC methode 
De ABC methode is een methode om HIV/AIDS te voorkomen en staat voor:

A- Abstinence: wachten met seks
B- Be faithfull: wees trouw aan 1 partner
C- Condomize: gebruik een condoom

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery