Groei en pionierswerk
Stichting Lobi werd opgericht op 29 februari 1968 door personen werkzaam in de sociale- en medische sector, die werden geconfronteerd met mensen met seksuele problemen. Speciale aandacht genoot de Surinaamse vrouw met haar problemen. De stichting groeide uit tot een door het Ministerie van Volksgezondheid in 1987 erkende Family Planning organisatie. De Stichting heeft in de Jaren 80/90 bij de opkomst van de HIV/AIDS epidemie gewerkt aan de opzet van een revolverend fonds voor anti-retrovirale middelen voor HIV-positieve personen. In 1998 – 2001 werd het eerste en enige nationale Pap Smear programma voor baarmoederhalskankerscreening uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid.

In 2006 verwierf de Stichting de positie van geaccrediteerd lid van de International Planned Parenthood Federation, het IPPF.

In 2017 werd de Stichting door IPPF gepromoveerd tot een Tier-2 –level organisatie vanwege de performance en het sterk verminderen van de financiele risico’s.

In 2017 heeft de Stichting een pilot project ontwikkeld en uitgetest in het district Saramacca voor baarmoederhalskankerscreening, waaraan ook een survey naar barriers voor screening onder de vrouwen in Saramacca is uitgevoerd. Dit best practice model voor een nationaal baarmoederhalskankerscreeningsprogramma is gebaseerd op een uitrolmodel per district met een community based approach. De resultaten van dit pilot project en de bevindingen van de uitgevoerde survey naar barriers voor screening zijn opgenomen in het Nationaal Kankerplan 2018 – 2018.

Algemene doelstelling
Bijdragen aan het gezond houden van de Surinaamse bevolking door het aanbieden van kwalitatieve geïntegreerde Seksuele en Reproductieve gezondheidszorgdiensten.

Specifieke doelstellingen:

 • Versterken van cliënten in het nemen van geïnformeerde besluiten over SRG & R en Family Planning
 • Promoten van veilig en verantwoord seksueel gedrag
 • Preventie van ongewenste zwangerschappen en daarmee de preventie van onveilige abortussen
 • Preventie van baarmoederhalskanker
 • Vroege van afwijkingen in de borsten en de prostaat (borst- en prostaatkanker)
 • Preventie van SOI’s waaronder HIV
 • Promoten participatie v/d man in SRH & R

Anno 2018 is de Stichting uitgegroeid tot een goed georganiseerde Public Health organisatie die zich voornamelijk inzet op de volgende categorien van diensten:

 1. Family Planning
 2. kankerpreventie en vroege detectie
 3. Seksuele Overdraagbare Infecties, waaronder ook HIV
 4. Educatie en Training
 5. Outreaches

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery